Бизнес анализ и Системно планиране

Анализ и инструменти за оптимизация и подобряване на бизнеса

  • Анализа на данните помага за по-добро разбиране и обработка на информацията
  • Обхваща всички процеси и процедури, дава оценка на ефективността, паричните потоци и рентабилността
  • Проследява ефекта на оптимизацията и подобряването на резултатите

Бизнес анализ е процес на цялостна оценка на процедури, финансови данни и бизнес информация. Целта на бизнес анализа е да представи данните в обобщен вид, съобразен с поставените цели. Да обясни текущата ситуация и да даде посоки за развитие. Бизнес анализът увеличава ефекта от използването на данните чрез оптимизиране на работата с информацията.

 

В съвременната среда Бизнес анализът се прилага все по-често като възможностите му разширяват обхвата си. Преди да се започне работа по изграждане на инструменти и системи, практиката е да се направи задълбочен анализ на дейността, с цел да се определят необходимите софтуерни решения за конкретния бизнес или проект. 

 

Подробно се анализират: 

- Паричните потоци, приходите, разходите и рентабилността на бизнеса,

- Всички бизнес процеси и процедури,

- Бизнес възможностите, с цел даване на предложения за оптимизация и подоряване на ефективността на дейността,

 

Бизнес анализът включва техническа оптимизация на:

- Данните - предоставят се инструменти и процедури за събиране, организация, обработване и съхранение на данните, за да може да бъдат по-добре анализирани,

- Процесите - предоставят се инструменти и процедури за оптимизация на процесите, оптимизация на ресурсите и персонала,

- Дигитализация - предоставят се инстументи за автоматична обработка на данните и информацията, за да може бизнесът да се развива в динамиката на актуалните тенденции;

 

Бизнес анализът помага за по-добро разбиране на информацията и свързаното с него по-лесно вземане на решения. С инструментите на Бизнес анализа оставате перманентно и детайлно информирани за актуалната ситуация, което ви дава възможност за постоянна оптимизация с цел постигане на по-висока ефективност. Инструментите на Бизнес анализа проследяват изпълнението на бюджета и реализрането на целите на бизнеса.

 

Бизнес анализът  превръща данните във възможности за печалба.

Статия от серия Серия - Бизнес