Нови изисквания за реклама на кредити

Какво трябва да знаем за предстоящите промени в Рекламата на кредити

Нова Директива 2023/2025 на Европейския съюз ще определя рамките, в които ще се развива потребителското кредитиране. Директивата е приета на 18.10.2023 г. и задължава всички държави членки на съюза да приравнят законодателството си с промените, които директивата въвежда. Крайния срок за транспониране на директивата в българското законодателство е 2 години, а до 3 години новият регламент трябва да се приложи. 

 

Главният акцент на промените е в това, че кредиторът трябва да работи в полза на кредитополучателя. Директивата поставя по-високо ниво на защита на потребителите и изисква те да получават по-обемна и много конкретна предварителна информация, свръзана с условията на кредита. В нея се забраняват различни рискови и подвеждащи практики и се дават по-конкретни рамки за развитие на кредитните отношения Кредитор-Потребител. Директивата представлява осъвременена и подобрена версия на предходния норматив за потребителски кредити от 2008 г. и цели да подобри условията за получаване на кредит в единния европейски пазар. В нея се отчитат настъпилите промени на пазара за последните години, по-големите технически възможности на дигитализацията и променената онлайн среда. Тя адаптира бизнеса към новите еропейски и световни реалности.

 

Промени в Рекламата на потребителски кредити.

 

Директивата въвежда предупредително съобщение към клиентите: "Внимание! Заемането на пари струва пари." или равносилна формулировка. Такъв вид предупреждения в рекламата се използват в хазарта и при тютюневите изделия. С новите правила това ще се изисква и за потребителските кредити.  

 

Рекламата на кредити следва да се промени в посока към по-голяма конкретизация. Тя трябва да представя точна и ясна информация за кредита. Маркетинговите съобщения трябва да са коректни по своята същност.

 

Рекламата трябва да съдържа точни цифрови параметри и стандартна информация, за да могат потребителите лесно да се ориентират за стойностните параметри на кредита. Стандартната информация от своя страна трябва да е съобразена с начина на представяне - писмено или звуково. Трябва да се чува добре и да е четлива. Рекламата трябва да съдържа ясна информация за:

 

  • размер на лихвен процент, вид на лихвен процент, такси и годишен процент на разходите (ГПР),
  • общия размер на кредита, срока на кредита, общата сума за връщане и размерът на погасителната вноска,
  • размерът на авансовата вноска, когато кредитът ще се използва за закупуване на стока или услуга;

 

Стандартната информация, посочена в регламата, задължително трбява да се конкретизира с представителен пример.

 

С новата директива се забранява рекламирането на кредити, в които рекламата: 

 

  • насърчава потребителите да търсят кредити с цел подобряване на финансовото им състояние или положение,
  • некоректно посочва, че действащи договори и бази данни с действащи кредити оказват слабо или не оказват влияние върху кредитната оценка на клиента,
  • погрешно твърди, че ползването на кредит води до увеличаване на финансовите ресурси, представлява заместител на спестяванията и може да повиши жизнения стандарт на потребителя;

 

В допълнение, всяка дърцава членка на ЕС следва да обмисли дали да въведе ограничения, свързани с бързината и лекотата на получаване на кредит. А именно, не следва да се акцентира, че кредитните отношения са лесни и получаването на кредит е бързо.

 

Ясно се дефинира начина на представяне на маркетинговите съобщения - единствено в интерес на потребителя.

Статия от серия Кредитен Софтуер
  • Въвежда предупредително съобщение към клиентите: "Внимание! Заемането на пари струва пари."
  • Отпускай кредити в полза на потребителя
  • Откривай рано склонност към свръхзадлъжнялост и финаносови проблеми
  • Оскъпяване по кредитите в контролирани граници
  • Без подвеждащи клаузи и информация
Author
Георги Пенев - Развитие на Скоринг модели, бизнес софтуер и продукти

Дългогодишен опит в управление на кредитен риск, застраховане и финанси. Работи успешно за създаване на модели за бизнес и управление на кредитен риск. Специализиран в анализа, оптимизацията и дигитализацията на бизнеса.