Финансов План - Финансов модел

Бизнес план - Основни финансови елементи

Финансовия анализ или планирането на паричните потоци е основна част от бизнес плана. При планиране на финансовите потоци се изчисляват всички основни компоненти. Основните елементи са изброени по-долу:

 

В разходи се записват разходите, които са планирани за материали, външни услуги и консумативи. Разходи за персонала, трудови възнаграждения и разходи за социално осигуряване. При търговска дейност се отчитат разходите за закупуване на стоките. В разходи се записват и изчисляват разходите за амортизации, лихви, печалбата и данъците, като по този начин се описват и калкулират всички разходи.

 

В частта Приходи се изчисляват и прогнозират приходите от дейността на бизнеса, какъвто е техния произход – услуги, продажби и др.

 

Изчисляват се разходите за погасяване на сумите по финансирането. Ако финансирането е подсигурено от кредит се изчислява лихвата и главницата. Вноските могат да бъдат анюитети, да са равни месечни (всяка вноска ще съдържа главница и лихва, които ще се променят като съотношение след всяко плащане) или с равни вноски по главница, в този случай всеки месец ще се плаща една и съща сума по главница, а само сумата на лихвата ще се променя.

 

Във финансовия план се включва инвестицията при придобиване в сума. Инвестицията се отчита според амортизационен план на придобитите активи. Нетната стойност на инвестицията се изчислява в сроковете за рентабилност на плана към съответен период на анализ.

 

Основните параметри на финансовия план: планираните приходи, разходите, инвестиционни активи и плащания по финансиране се използват, за да се изчислят показателите на инвестицията. Покателите на инвестицията се използват за определяне възможностите за реализиране на Бизнес плана. Финансовите показатели са важна част от заключението по представяне и защита на всеки Бизнес план.

 

Ние можем да ви съдействаме да изготвите и представите вашия план за инвестиция. Изработка на Бизнес план от Ви Системс.

Статия от серия Серия - Бизнес
  • Изчисление на разходите
  • Изчисление на приходите
  • Инвестиция - сума, вноските по кредита и начина на погасяване
  • Изчисление на финансовите показатели на инвестицията - показват възможностите на проекта. Участват в заключенията при защита на Бизнес плана
Author
Георги Пенев - Развитие на Скоринг модели, бизнес софтуер и продукти

Дългогодишен опит в управление на кредитен риск, застраховане и финанси. Работи успешно за създаване на модели за бизнес и управление на кредитен риск. Специализиран в анализа, оптимизацията и дигитализацията на бизнеса.